Network Menu

Grattis, Agneta, på 80-årsdagen!

SWEAs grundare Agneta Nilsson fyller 80 år

Agneta Nilsson 80 årAgneta Nilsson och SWEA har betytt oerhört mycket för många svenska familjer och företag runt om i världen. Under 40 år har SWEA knutit starka band mellan svensktalande kvinnor och byggt ett stort globalt systerskap.

Agneta grundade SWEA år 1979. Hennes kombination av energi, lojalitet, vänfasthet, personlig omtänksamhet, och snillrikhet har idag gjort SWEA till den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige. Den 5 mars fyller denna fantastiska kvinna 80 år.

Färgstarka minnen

Agneta Nilsson har många strängar på sin lyra. Många kommer fortfarande ihåg hennes projekt med SWEA-hästarna i allén på Strandvägen i Stockholm vid SWEAs 25-årsjubileum. De fjorton dalahästliknande hästarna var omkring två meter höga och hade målats av ett antal SWEA-konstnärer runtom i världen. De färggranna hästarna gick inte att undgå av alla förbipasserande och 25-årsjubileet fick stor uppmärksamhet i media.

Prestigefulla utmärkelser

Agneta har fått många utmärkelser för sin insats med SWEA. Hon kan bland annat stoltsera med att ha tagit emot två medaljer från Hans Majestät Konungen. Hon har även tilldelats Ellis Island Medal of Honor som är ett av USAs mest prestigefyllda priser. Det är också få förunnat att ha haft sitt porträtt upphängt på Gripsholms slott.

Hyllningar från jordens alla hörn

Många kommer att fira denna härliga jubilar på hennes 80-årsdag och hylla henne för allt hon har gjort genom åren, stort som litet. De 7000 Sweorna runt om i världen höjer också glasen och utbringar ett fyrfaldigt leve för SWEAs färgstarka grundare. Må hon leva uti hundrade år.

Mer om Agneta:

Agneta Nilsson; Foto: Privat

Agneta, 1979

Agneta-Vaxjo-webb

Agneta blir Årets Svensk-Amerikan (Vasa Order of America), 2006

agneta-med-familjen

Agneta med sin man Gunnar och sönerna, Pelle och Lars, på Pelles bröllop, 1995

Agneta med blomsterkrans

Agneta med blomsterkrans under SWEAs 25-årsjubileum, 2004

SWEA LA-Dalahast-invig-04-webb

Agneta med Los Angeles dalahäst från 25-årsjubiléet som målades om 2018