Network Menu

Hästarna på Strandvägen

Agneta Nilsson beskrivs som en innovatör med en alldeles särskild förmåga att finna spännande lösningar och ständigt skapa nya projekt. Detta har tagit sig många uttryck genom SWEAs historia och 25-årsjubileet 2004 i Stockholm var inget undantag. Agneta hade under sina ”power walks” på stranden i närheten av sitt hem i Manhattan Beach i Los Angeles skapat ett fullspäckat fyradagarsprogram för de närvarande Sweorna. Efter invigningen i Storkyrkan följde bland annat en festföreställning på Oscars, vernissage av olika Sweors konstverk på Millesgården, en heldagskonferens med diverse prominenta talare samt en galamiddag i Blå Hallen i Stadshuset.

En av de mest spektakulära programpunkterna som uppkommit i Agnetas ständigt skapande tankevärld var dock de fjorton dalahästliknande SWEA-hästarna. Dessa skapelser kom även stockholmarna och allmänheten till godo. De fjorton hästarna mätte omkring två meter till öronhöjd och hade målats av ett antal SWEA-konstnärer runtom i världen. Dessa hästar placerades i allén på Strandvägen i Stockholm.

På nationaldagen den 6:e juni 2004 skedde den högtidliga invigningen av SWEA-hästarna. Dåvarande SWEA Internationals ordförande Christina Moliteus höll ett välkomsttal och därefter avtäckte Agneta tillsammans med landshövding Mats Hellström den första hästen som representerade Stockholm. Sedan vandrade gruppen av mer än tvåhundra närvarande Sweor och andra stockholmare och turister genom allén och avtäckte de tretton resterande hästarna. Den fjortonde och sista företrädde Los Angeles, Agnetas egen avdelning.

Anna-Greta Leijon var också med under ceremonin, eftersom hästarna i slutet av juni det året travade från Strandvägen till Tingvallen på Skansen där de fortsatte att sprida glädje och nyfikenhet för besökarna fram till sommarens slut.

Hästarna på grönbete på Tingsvallen

Hästarna på grönbete på Tingsvallen

Hästarna på grönbete på Tingsvallen

Hästarna på grönbete på Tingsvallen

Tillbaka till överblickssidan om projektet med hästarna >>>