Network Menu

Tidigare avsnitt i SWEA-podden

Här kan du lyssna på alla avsnitt i SWEA-podden

SWEA-podden: Victoria Silvstedt

Häng med och träffa Victoria Silvstedt, supermodellen med ett starkt driv och en stor kärlek till kanelbullar och Sverige.

SWEA-podden: Marianne Fancelli

Häng med och träffa en av nyckelpersonerna bakom Svenska Skolan i Sydney och SWEAs allra senast tillkomna avdelning, SWEA SAC, Sydney, Adelaide och Canberra – språkläraren Marianne Eckerström-Fancelli. En resa som tar oss till både Tyskland, Italien, Malaysia, Singapore, Australien men också hem till ett vackert och “försommrigt” Stockholm.

SWEA-podden: Mi Karlsson Bergkvist

Möt författaren Mi Karlsson Bergkvist som berättar om sitt författarskap och insikter i hur det är att bo utanför Europas gränser. Och så får vi ta del av hur SWEA varit en viktig del av Mis liv hittills.

SWEA-podden: Mimmi Skoglund

Mimmi Skoglund bor i San Fransisco där hon arbetar som pedagog inom förskoleverksamheten i Scandinavian School and Culture Center.

SWEA-podden: Monika Ahlberg

En spännande resa in i Monika Ahlbergs värld, som handlar om mat, kokböcker, dans, Italien, driva restaurang, livet i Spanien och så hemligheten med allt, kärleken!

SWEA-podden: Emilie Goller

Röda Korset är världens största humanitära nätverk och tillsammans med svenska Emilie Goller, som är Special Advisor till IFRCs president, lär vi oss mer om Röda Korsets arbete. Och inte minst hur vi alla bäst hjälper till i Ukraina-krisen.

SWEA-podden: VM 2022 + Viktoria + Mia

Träffa två av tjejerna bakom SWEAs världsmöte 2022. Viktoria Riley, SWEA Floridas ordförande och världsmötes-general och Mia Haker, webbansvarig och kassör för världsmötet. Tips och tricks men Viktoria och Mia berättar också om livet i Florida och hur de hamnade i “The Sunshine state”.

SWEA-podden: Eva Biörck

Möt den svenska entreprenören Eva Biörck, som bor i Peking, och lyssna till hennes berättelse om hur hon hamnade i Kina. Eva berättar om hur det är att starta och driva ett företag i ett land som kan vara mycket byråkratiskt med nya regler som implementeras utan förvarning men på samma gång är hypermodernt, där nästan allt går att lösa med ett klick i en app.

SWEA-podden: Anna Brännström

Anna Brännström är en eldsjäl för det svenska språket. Hon har under sina 20 år i Italien förmedlat sin passion för det svenska språket till många italienare och till många svenska barn. Hon är en mycket driven person som startat både språkinstitutet Istituto Culturale Nordica och Svenska skolan i Milano.

SWEA-podden: Tina Thörner

Flerfaldig världsmästare i rallykörning och kartläsare i det berömda Dakarrallyt. Uppskattad och folkkär föreläsare och motivationscoach med en positiv livssyn som hon gärna delar med andra. “Världens bästa Tina” har minst sagt många strängar på sin lyra.

SWEA-podden: Nathalie Thiel

Nathalie Thiel arbetar som konsult på Business Sweden i Casablanca, Marocko och är ansvarig för att hjälpa svenska företag att etablera sig i ett 30-tal afrikanska länder. Bland mycket annat handlar samtalet om marockansk mat, turisttips och om att bo och arbeta i både Marocko och Kina.

SWEA-podden: Helena Thorfinn

Helena Thorfinn är författaren som gjort succé med sina böcker inspirerade från miljöer och historier från hennes egen erfarenhet av utlandsliv i Bangladesh, Myanmar och USA. Samtalet i SWEA-podden handlar om författarskapet, hemflytten till Sverige, inspirationen till böckerna, men också om Myanmar och Facebooks påverkan på opinionsbildningen där.

SWEA-podden: Åsa Ekström

Hur tar man sig in i det japanska samhället? Hur får man jobb? Är det ens möjligt? Jovisst, säger Åsa Ekström, manga-tecknare med eget företag i Tokyo, men lyssna inte så mycket på andra och kämpa på med japanskan och skaffa gärna en japansk utbildning.

SWEA-podden: Thomasine Barnekow

Thomasine Barnekow, svensk handsk-designer med egen butik ett stenkast från Louvren mitt i Paris, är uppvuxen i Skåne och har studerat på designskola i Holland. Nu har hon etablerat sig som designer och producent av exklusiva handskar och accessoarer till stora modehus samt världsstjärnor som Lady Gaga och Beyonce …

SWEA-podden: Anna Maria Corazza Bildt

Träffa Anna Maria Corazza Bildt, engagerad entreprenör i hotellbranschen på familjeslottet Tabiano Castello en timme söder om Milano. Efter tio år som topp-politiker för Moderaterna i EU-parlamentet är Anna Maria nu “hands on” ansvarig för familjeföretaget Tabiano Castello i Italien.

SWEA-podden: Stina Hübinette

Stina Hübinette är stuntförare i Hollywood, där hon dubblerar i filmer och reklam för kända skådespelare som Sofia Vergara, Naomi Scott och Brie Larson. Stina berättar om hur det är att arbeta i Hollywood och att få ihop livet med man och tre barn men också om vad hon saknar hemifrån Norrland där hon vuxit upp.

SWEA-podden: Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolito är bästsäljande författare till den hyllade romanen “Störst av allt”, som även blivit en framgångsrik Netflix-serie, till och med den första svenska originalserien på plattformen. Men hur går det egentligen till för henne att författa böcker? Och vad tycker Malin om SWEA?

SWEA-podden: Fredrika Syrén

Lyssna på intervjun med Fredrika Syrén, initiativtagaren i den s.k. Zero-Waste familjen, när hon berättar om att leva klimatsmart och lär dig hur du också med relativt små förändringar kan ändra din livsstil till förmån för vår planet.

SWEA-podden: Monika Ekström

Denna gång träffar vi Monika Ekström, Policy Officer för EU-kommissionen i Aten som arbetar med flyktingfrågor. Monikas och EU-kommissionens närvaro i Grekland syftar till att underlätta och förbättra flyktingmottagandet. Innan Monika flyttade till Aten, arbetade hon som jurist på EU-kommissionen i Bryssel med konkurrensfrågor.

SWEA-podden: Agneta Melin

Agneta Melin har spenderat 18 år utomlands i USA, Spanien och Japan. Sedan hon permanent flyttat hem, tillbaka till Uppsala, har hon hunnit med tre år som populär ordförande för SWEA Stockholm, världens största SWEA-avdelning. Nu är hon drivande inom SWEA Sverige, det nya samarbetet mellan SWEA-avdelningarna i Stockholm, Göteborg, Örestad och Malmö.

SWEA-podden: Ann-Sofie Berg

Häng med till det fascinerande landet Singapore med Ann-Sofie Berg, SWEA-poddens nya medarbetare. Skolor, covid, vaccinationer och hotell-karantän är några exempel på vad vi samtalar om i avsnittet.

SWEA-podden: Barbro Osher

Barbro Osher är honorär generalkonsul för Sverige i San Francisco, hon är ordförande i sin egen stiftelse The Barbro Osher Pro Suecia Foundation och har grundat SWEA i San Francisco. Träffa en kvinna och Swea som brinner för Sverige och svenskhet och som omsatt sin kärlek i handling.

SWEA-podden: Carrie Söderberg

Häng med till Sydney och Perth i Australien med svensk-australiensiska Carrie Söderberg, som berättar om hur hon hamnade “down under” och under många år arbetade som producent för den statliga TV-kanalen ABC. Numer bor Carrie hemma i Arjeplog i vackra Norrbotten och rapporterar för Sveriges Radio om allt från Corona till det ekonomiska undret i landskapet.

SWEA-podden: Maria Montazami

I över 30 år har svenska Maria Montazami bott i södra Kalifornien och sedan 2009 är hon en folkkär kändis i Sverige via sin medverkan i TV-serien, “Svenska Hollywoodfruar”. Vi samtalar om familjen, arbetet som fastighetsmäklare, kändisskapet, mamma till fyra barn men också om livet i USA och framtiden. Häng med in i Maria Montazamis förtrollade värld!

SWEA-podden: Ebba Blitz

Palo Alto, Kalifornien, södra Florida och Stockholm, besöker vi i detta spännande avsnitt med Ebba Blitz, VD inom IT-säkerhet i USA. Vi pratar karriär, entreprenörskap, skillnader mellan USA och Sverige och mycket mer. Som vanligt blir det många skratt. Häng med!

SWEA-podden: Ewa Kumlin

Ewa Kumlin är den dynamiska chefen för Institut Suédois i Paris. Häng med till den franska huvudstaden på ett spännande samtal om kultur, Frankrike, Japan, samt livet som medföljande. Inspireras av härliga Ewa!

SWEA podden: Filippa Lagerbäck

Filippa Lagerbäck är numer TV-stjärna i Italien, men upptäcktes redan som 13-åring på Åhléns i Stockholm. Som aktiv Influencer har Filippa över 600 000 följare på Instagram. Vi samtalar om Filippas karriär, livet i Italien, kvinnors ställning, arbete, bostad och barnomsorg men även om Filippas spännande initiativ som syftar till att aktivera människor att komma ut i naturen.

SWEA-podden: Ettan Bratt

Den här gången reser vi tillbaka i SWEA-historien tillsammans med Ettan Bratt. Vi får ta del av Ettans färgstarka liv som journalist, arbete med PR, VD i flera företag och ägare till populära Bratt Catering i Stockholm under 70-talet. Ettan och hennes goda väninna Agneta Nilsson, SWEAs grundare, kom på idén med att skapa en vänförening i Sverige under en lunch som de båda organiserade tillsammans i Stockholm och så skapades så småningom SWEA Sverige 1981.

SWEA-podden: Eva Steinbach

I det här avsnittet träffar vi en riktig “super-expat”, Eva Steinbach från Blekinge, avdelningsordförande för SWEA Bangkok. Eva har levt familjeliv i fler länder än de flesta och menar att man absolut ska ta chansen och prova livet utanför Sverige. Men hur håller man ihop familjen och ser till att barnen får en så normal uppväxt som möjligt?

SWEA-podden: Birgitta Lindqvist

Vi träffar författaren, poeten och Swean Birgitta Lindqvist som har en rik erfarenhet av utlandsliv från Kina, Japan, Egypten, Spanien och nu senast Frankrike. Vi samtalar om hennes erfarenheter av att vara medföljande, ha familj och barn i olika kulturer, skillnader i levnadssätt mellan Sverige och Frankrike men även hennes författarskap.

SWEA-podden: Katrine Marçal

I detta avsnitt träffar vi Katrine Marçal, journalist på Dagens Nyheter och författare som förra året utkom med boken “Att uppfinna världen : hur historiens största feltänk satt käppar i hjulet”. Vi samtalar om hennes liv på landet i England, skillnader mellan det svenska och brittiska samhället, jämställdhet och hennes bästa resetips i England, med mera.

SWEA-podden: Lena Walther

Lena Walther är honorär-konsul för Sverige i Las Vegas, Nevada. Tillsammans med sin man driver de den ideella organisationen Awareness is Prevention som de skapade efter att Lena hjälpte två svenskor som hade fastnat i trafficking i Las Vegas. Vi får även höra om livet i Bangkok, Madrid, Wien, Paris, Washington och slutligen Las Vegas, där Lena varit ordförande för SWEA.

SWEA-podden: Malin Mendel

I detta avsnitt träffar vi Malin Mendel, Indien-korrespondent på SVT och kokboksförfattare, samt producerar och medverkar i den svenska TV-serien Världens sämsta Indier. Till vardags bor hon både i Indiens affärscentrum Bombay och på Söder i Stockholm. Vi samtalar om indiska turisttips, vardagen i spännande Bombay, kvinnosyn, svenskar i Indien, yoga med mera.

SWEA-podden: Pia Sundhage

Pia Sundhage gästar SWEA-podden i vårt sista avsnitt 2020 och det passar ju perfekt med tanke på att hon utsågs till Årets Svenska Kvinna 2020 av SWEA International.

SWEA-podden: Marielle Sander

Nu reser vi ända till Papua Nya Guinea, ett otroligt spännande land, och hälsar på Marielle Sander som har en lång karriär inom olika FN-organ i 18 olika länder. Marielle är svensk men har bara bott i Sverige ett fåtal år under sitt liv. Vi funderar bland annat runt frågor som när man är svensk egentligen och hur det är att flytta hem efter många år utomlands.

SWEA-podden: Agneta Nilsson

Nu får du äntligen träffa vår kära grundare och ständiga inspiration, Agneta Nilsson! Agneta startade SWEA för 41 år sedan hemma i sitt garage i Los Angeles. Det som började med en julmarknad blev några år senare ett världsomspännande nätverk i över 30 länder, i ett 70-tal avdelningar och med cirka 7000 medlemmar. Vilken klockren succé!

SWEA-podden: Catharina Jevrell

I det här avsnittet kommer vi till Sydostasien, där vi träffar Catharina Jevrell. Catharina som är uppvuxen i en diplomatfamilj och har också levt det livet med sin egen familj. Hur fungerar det egentligen med skolor för barnen och hur får man som medföljande en meningsfull tillvaro?

SWEA-podden: Adiba Barney

som hon lever med både glädje och passion trots spridd bröstcancer sedan drygt fem år tillbaka. Ta del av hennes dramatiska bakgrund med en tuff uppväxt som invandrarflicka, karriär bland startups och om kampen för att bli mamma.

SWEA-podden: Anna Centerman

Nǐ hǎo! är kinesiska för hej och i detta avsnitt i SWEA-podden träffar vi Anna Centerman, f.d. SWEA-avdelningsordförande i Beijing samt f.d. regionordförande i SWEA Asien (numer SWEA ASOC). Anna har bott i både Beijing och nu i Tianjin i det stora landet Kina. Efter tio år i Kina delar hon med sig av sin historia och sin vardag från detta spännande land.

SWEA-podden: Amy von Sydow Green

Träffa Amy von Sydow Green i Philadelphia! Amy delar med sig av sin vardag där hon med bravur balanserar karriären som dietist på ett Amerikanskt universitetssjukhus, kokboks-författare, fru och mamma till tre barn. Vi får också höra henne berätta om sin nära relation till systern Ebba Von Sydow hemma i Sverige.

SWEA-podden: Lisa Laskaridis

Idag får vi följa med till New York och träffa Lisa Laskaridis, Public Information Officer vid United Nations (FN) och Head of Communications för #UN75. Lisa pluggade internationella relationer i Australien med siktet inställt på FN. Lisa berättar också om sitt vardagsliv i spännande New York, inklusive en objuden gäst.

SWEA-podden: Maria Borelius

Häng med till London där vi träffar Maria Borelius, aktuell med den tredje boken i serien om Hälsorevolutionen. Vi får höra om Marias kunskapsresa mot ett bättre och ljusare liv, samt om familje- och arbetsliv i England och hur man ser annorlunda på världen som utlandssvensk.

SWEA-podden: Denise Persson

Den här gången beger vi oss till Kalifornien där vi träffar Denise Persson som är global marknadschef på Snowflake, ett s.k. molnföretag i Silicon Valley, San Francisco.

SWEA-podden: Susanna Häggel

Denna gång har vi träffat Susanna Häggel, reservofficer i Svenska armen och nu stationerad i Libanon som FN-observatör. Hemmabasen har hon numer i Italien. Susanna berättar om att vara tjej i armen, sina spännande uppdrag, och hur man kombinerar detta med en vardag.

SWEA-podden: Kristina Kappelin

I SWEA-poddens premiäravsnitt träffar vi Kristina Kappelin, Intendent för Villa San Michele på Capri samt mångårig journalist och Italien-korrespondent. Kristina har bott i över 30 år i Italien och berättar om sitt liv, sitt spännande nya uppdrag med mera.